Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Internationale Dag van het Onderwijs

Vandaag is de Internationale Dag van het Onderwijs. Door de Verenigde Naties is 24 januari hiertoe uitgeroepen om aandacht te vragen voor wereldwijde gelijke kansen op onderwijs van hoge kwaliteit en om leven lang leren te stimuleren.

24 januari 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Hoe wel dit een ontzettend belangrijk aandachtspunt is, hebben wij in Nederland te maken met een ander probleem: er zijn alsmaar minder mensen beschikbaar om de alsmaar toenemende vraag naar technische beroepen te vervullen. Zo werd vorige week duidelijk dat er ruim 46.000 technisch opgeleide mensen te kort zijn om de klimaatdoelen uit het Klimaatakkoord te halen. In het regeerakkoord van Rutte-IV is opgenomen dat het hebben van voldoende vakmensen essentieel is. Daarom gaat het kabinet met onderwijsinstellingen, overheden en sociale partners aan de slag om vakmensen op te leiden en om te scholen. Maar wat is hiervoor nodig?

Om de energietransitie te realiseren zullen er windmolens moeten worden gebouwd, warmtepompen worden geïnstalleerd en zonnepanelen geplaatst. Daarnaast zal Nederland zich moeten voorbereiden voor de potentiële gevaren van klimaatverandering door dijken te verzwaren of de uiterwaarden te vergroten. Voor al deze opgaven zijn technisch opgeleide mensen nodig. Toch zien we dat maar weinig mensen kiezen voor deze arbeidsmarkt. Terwijl in de omringende landen de technische industrie aantrekt en steeds meer werknemers ziet, kampt Nederland met een toenemend tekort. Mogelijke oorzaken voor het probleem kunnen liggen in de onterechte aanname dat dit beroepenveld een onzekere toekomst heeft. Zo heerst het beeld dat de technische industrie te maken zal hebben met ontslag door automatisering en lagere lonen door concurrentie van buitenlandse arbeiders. Tegelijkertijd is er ook een beeld gecreëerd dat praktisch opgeleiden minder zullen verdienen dan theoretisch opgeleiden. De realiteit laat zien dat deze aannames vaak niet kloppen en dat de oorzaken hiervoor diepgeworteld zitten in onze samenleving.

In de komende periode zal het Klimaatweb ingaan op dit complexe probleem en de mogelijke oplossingen, volg onze Loopbaan-pagina en blijf op de hoogte.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter