Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Inzet subsidies in warmtetransitie moet rechtvaardiger

De VNG herkent de aanbevelingen uit het rapport ‘Een koud bad voor warmtenetten’ van de Algemene Rekenkamer. We roepen het kabinet op om verschillende conflicterende subsidieregelingen te voorkomen, zodat de inzet van subsidies bijdraagt aan het betaalbaar maken van een alternatief voor aardgas.

VNG 7 februari 2025

Lees het rapport van de Algemene Rekenkamer

Schaarse middelen beter benutten

In veel wijken is vanuit nationale kosten berekend dat warmtenetten de goedkoopste oplossing zijn. De Rekenkamer constateert echter terecht dat het gelijktijdig subsidiëren van (toekomstige) warmtenetten en warmtepompen in dezelfde wijk de haalbaarheid, betaalbaarheid en uitlegbaarheid van de warmtenetten negatief beïnvloedt. Dit betekent dat de totale nationale kosten voor energie onnodig hoog zijn.

De VNG vindt dat het warmtealternatief met de laagste nationale kosten ook altijd het aantrekkelijkste alternatief voor eindgebruikers moet zijn. We moeten de schaarse financiële middelen doelmatig inzetten en het rijk moet zijn stimuleringsbeleid optimaliseren om betaalbaarheid te bereiken.

Negatieve gevolgen voor bestaanszekerheid

De Rekenkamer concludeert dat de subsidies voor (hybride) warmtepompen vooral terecht komen bij woningeigenaren met een relatief hoog inkomen. De installatie van warmtepompen in warmtenetwijken heeft tot gevolg dat de warmtenetten door minder bewoners betaald moeten worden en dus minder aantrekkelijk worden. Om toch te zorgen voor betaalbaarheid, zijn dan weer extra regelingen vanuit het rijk nodig.

De VNG vindt het maatschappelijk ongewenst dat de huidige inzet van subsidies onvoldoende bijdraagt aan de betaalbaarheid. Dit kan leiden tot negatieve gevolgen voor de bestaanszekerheid van mensen met een relatief lager inkomen in appartementen en huurwoningen.  

Verbeteren financieel instrumentarium

Tot slot zien we ook dat de ministeries van KGG en VRO een groot deel van de adviezen al oppakken en daarbij ook tegen uitdagingen aanlopen. Wij denken dat een onderzoek naar het verbeteren van het financieel instrumentarium, in lijn met de aanbeveling van de Algemene Rekenkamer, bijdraagt aan een meer doelmatige en rechtvaardige besteding van de financiële middelen in de warmtetransitie.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

KENNISPARTNER

Harald Wiersema