De VNG heeft aan de ministeriële commissie economie en natuurherstel aangegeven dat het kabinet nu echt knopen moet doorhakken. Alleen met een degelijk pakket maatregelen voor natuurherstel én emissiereductie kan de vergunningverlening weer op gang komen en kan Nederland van het stikstofslot.
Opnieuw hebben de VNG, IPO en UvW een gesprek gevoerd met de ministeriële commissie. Het is voor de koepels helder dat het uitgangspunt ‘vrijwilligheid’ slechts beperkt stand kan houden om maatschappelijke opgaven (weer) te kunnen uitvoeren. Het is hard nodig dat de commissie snel met een juridisch houdbaar maatregelenpakket komt, en dat het kabinet lastige knopen gaat doorhakken. Alleen met deze stappen kan de vergunningverlening weer op gang komen.
In combinatie met de toepassing van een rekenkundige ondergrens, mits gekoppeld aan een dalende stikstoftrend, kan er ruimte ontstaan om ons land van het slot te halen. Dan kunnen we werken aan woningbouw, natuurherstel, emissiereductie én bovenal aan perspectief voor inwoners en ondernemers in het landelijk gebied.
Dit pleidooi past bij ons position paper (pdf, 102 kB) dat tijdens de eerste bijeenkomst op 5 maart met de ministeriële commissie, IPO en UvW is aangeboden. Daarin pleit de VNG voor een aanpak met zowel een korte- als een langetermijnspoor. In het tweede overleg met de commissie lieten meerdere gemeenten zien dat zij concrete, potentiële maatregelen en gebiedsaanpakken hebben die bijdragen om Nederland uit de stikstofimpasse te krijgen. Daarmee tonen gemeenten aan dat ze aan de slag willen, maar dat kan alleen als het rijk daadwerkelijk besluiten neemt en hen gaat ondersteunen. Zodra die randvoorwaarde is gerealiseerd, kunnen gemeenten meehelpen om de sleutel dat in het stikstofslot zit om te draaien, zodat Nederland van het slot komt.
‘Het overleg met het kabinet was constructief. Wel komt het nu aan op concrete besluiten. Dat is echt hoognodig.'
Mark Boumans, vice-voorzitter van de VNG