Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Kennismaken met Kamerleden klimaat: Raoul Boucke (D66)

Terwijl de formatie voortduurt is de nieuwe Tweede Kamer al geïnstalleerd. In deze serie maken wij kennis met de Kamerleden op het gebied van klimaat. Nieuwe gezichten en oude bekenden stellen zich voor aan de hand van vragen over hun ambities en uitdagingen als Kamerlid en in de klimaattransitie. Deze week Raoul Boucke, woordvoerder klimaat voor D66.

Redactie Klimaatweb 7 mei 2021

Series/reeksen

Series/reeksen

Raoul Boucke is geboren in Paramaribo op 1 november 1975 en woont in Rotterdam. Hij is 1 maand actief in de Tweede Kamer, 38 dagen om precies te zijn.

Waar werkte u hiervoor?

Tot aan mijn verkiezing tot lid van de TK was ik werkzaam bij het Ministerie van Infrastructuur een Waterstaat als manager Luchtvaart. Een sector die de komende jaren moet vergroenen. Met mijn team werkten we onder andere aan plannen voor een CO2 plafond en de inzet van duurzame luchtvaartbrandstoffen.

Wat was uw belangrijkste drijfveer om te worden verkozen tot Kamerlid?

Een van de grootste uitdagingen van onze tijd, klimaatverandering, helpen oplossen. De zorg voor die planeet die wij hebben is mij met de paplepel ingegoten. Dat komt denk ik ook omdat ik ben opgegroeid in Suriname, één van de groenste landen ter wereld. Onze mooiste vakanties waren de kampeervakanties in het tropisch regenwoud.

Wat wilt u als Kamerlid hebben bereikt over vier jaar?

D66 maakte vier jaar terug het groenste kabinet ooit mogelijk. Dat was het begin van klimaatbeleid dat ons in 2050 fossielvrij moet maken. Maar we zijn er nog niet. Nog lang niet. Het is tijd voor de volgende stap. De komende vier jaar wil ik ervoor zorgen dat wij de belangrijkste beslissingen nemen voor een schone toekomst. Daar hoort een echte prijs op vervuiling bij, zodat wij steeds meer schone energie opwekken en onze industrie de overstap maakt naar groen. Zodat we blijven groeien en ons ontwikkelen, en onze ondernemers koplopers zijn in de wereld met schone technieken.

Wat is volgens u de grootste uitdaging op het gebied van klimaatbeleid en de energietransitie?

Onze energievoorziening vergroenen in ons fysiek kleine land op zo’n manier dat wij draagvlak behouden. Er zijn nu een miljoen huizen (!) in Nederland met zonnepanelen op het dak. Mensen doen dat omdat ze dat zelf willen. Ze zien kansen om hun energierekening te verlagen. Het isoleren van huizen zorgt voor comfortabeler huizen. Het vergroenen van onze industrie zorgt voor innovatie en nieuwe kansen voor ons bedrijfsleven. Het is noodzakelijk dat we altijd laten zien hoe het kan, en wat voor voordelen we kunnen hebben. Zodat iedereen de overstap kan maken.

Wat vindt u het meest opvallend aan de discussie rondom klimaatverandering?

Hoe ongelooflijk veel draagvlak er onder jongeren is voor ambitieus klimaatbeleid. En eigenlijk is dat helemaal niet zo gek want het gaat om hun toekomst. Dat beseffen ze als geen ander.

Hoe probeert u uw eigen leven zo duurzaam mogelijk in te vullen?

Nadat ik jarenlang in Brussel heb gewerkt, ben ik ruim een jaar geleden terugverhuisd naar Nederland. Een mooi huis uit 1910. Daar moet veel aan gebeuren. Wij zijn stap voor stap ons nieuwe huis aan het verduurzamen. Zonnepanelen op het dak en isolatiemaatregelen. Isoleren, isoleren, isoleren is het motto! En daarnaast hebben wij slimme radiatorknoppen geïnstalleerd zodat wij precies weten wat de temperatuur en verbruik in elke ruimte is. Je bewust zijn van je verbruik is heel belangrijk om effectief te kunnen besparen. Het huis wordt comfortabeler, en de kosten gaan omlaag.

Wat moeten mensen weten over u?

Ik houd van natuur. Misschien dat ik daarom het klimaat ook zo belangrijk vind. Het behoud van onze biodiversiteit gaat samen met het tegengaan van klimaatverandering. Ik ben geboren en opgegroeid in Suriname. Daarna ben ik op mijn zeventiende door mijn ouders op het vliegtuig gezet naar Nederland. Ik studeerde scheikundige technologie. Ik ben dus één van de weinige bèta’s in de Tweede Kamer. En ik heb ervaring in Brussel. Daar werkte ik dertien jaar aan duurzaamheid. Die liefde voor de natuur, mijn inhoudelijke kennis en mijn Europese ervaring zet ik graag in bij mijn werk in de Tweede Kamer.

De komende weken zullen verschillende Kamerleden met de portefeuille klimaat zichzelf voorstellen op Klimaatweb.

Zie ook

Kennismaken met Kamerleden klimaat: Christine Teunissen (PvdD)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter