Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Kennismaken met Kamerleden klimaat: Renske Leijten (SP)

Terwijl de formatie voortduurt is de nieuwe Tweede Kamer al geïnstalleerd. In deze serie maken wij kennis met de Kamerleden op het gebied van klimaat. Nieuwe gezichten en oude bekenden stellen zich voor aan de hand van vragen over hun ambities en uitdagingen als Kamerlid en in de klimaattransitie. Deze week Renske Leijten, woordvoerder klimaat voor de SP.

Redactie Klimaatweb 28 mei 2021

Series/reeksen

Series/reeksen

Renske Leijten is geboren in Leiden op 17 maart 1979 en woont in Haarlem. Zij is 14 jaar actief in de Tweede Kamer, 5182 dagen om precies te zijn.

Waar werkte u hiervoor?

Ik ben al bijna 15 jaar Kamerlid. Voor dat ik het onderwerp klimaat mocht gaan doen namens de SP was ik woordvoerder op belastingen, gezondheidszorg en Europese Zaken. De afgelopen twee jaar ben ik vooral erg druk geweest met wat het ‘toeslagenschandaal’ is gaan heten: het blootleggen van een totaal verkeerde handelswijze van Belastingdienst/Toeslagen waardoor veel mensen en gezinnen in diepe problemen kwamen.

Wat was uw belangrijkste drijfveer om te worden verkozen tot Kamerlid?

Het aanpakken van ongelijkheid in onze samenleving. Als van kinds af kan ik niet begrijpen waarom er zulke grote verschillen zijn tussen arm en rijk, zowel op de wereld als in ons eigen land.

Wat wilt u als Kamerlid hebben bereikt over vier jaar? 

Dat we zorgen dat armoede ons land uit is en ook in de wereld beter wordt bestreden. Hiervoor is het juist ook cruciaal dat we de aarde beter delen en stoppen met zinloze oorlogen.

Wat is volgens u de grootste uitdaging op het gebied van klimaatbeleid en de energietransitie?

Dat iedereen in Nederland, Europa en in de wereld grip heeft op de veranderingen die nodig zijn. Dat betekent dat de energievoorziening en ook de opwekking in handen moet zijn van ons allemaal en niet van commerciële partijen met winstbelangen. Dat betekent dat investeringen moeten zorgen dat mensen een lager verbruik van energie kunnen realiseren, juist ook als ze een huurhuis hebben en afhankelijk zijn van een verhuurder die op winst uit is. Tot slot moeten we zorgen dat investeringen in groene energie niet terecht komen bij de rijkste inwoners van ons land, maar bij iedereen. De afgelopen jaren ging 80% van de subsidie naar de 10% rijkste mensen, terwijl het belasting geld van ons allemaal is. Dit moet echt veranderen in de komende vier jaar.

Wat vindt u het meest opvallend aan de discussie rondom klimaatverandering?  

Dat de discussie zich vernauwt tot dat je voor of tegen klimaatverandering zou moeten zijn. We moeten de feiten niet ontkennen en hoeven ambities niet te verlagen maar moeten zeker wel kritisch zijn op hoe het klimaatbeleid nu gevoerd wordt. Grote subsidies voor vervuilden de industrieën en geen steun voor huurders in slecht geïsoleerde huizen. Dit maakt dat mensen zich afkeren van klimaatbeleid en vatbaar zijn voor diegenen die de klimaatverandering ontkennen.

Probeert u uw eigen leven zo duurzaam in te vullen, en hoe?

Zeker, maar ik realiseer me ook dat alle optelsommen van individuen niet het verschil gaat maken als de 12 groot vervuilers in Nederland niet gedwongen worden hun uitstoot drastisch te verminderen en uiteindelijk tot nul te komen.

Wat moeten mensen weten over u?

Ik hou van eerlijke politiek dat zegt waar het op staat en ik laat me niet in een hokje drukken. Als ik me ergens in vastbijt, dan laat ik niet meer los. En verder woon ik fijn met mijn gezin in Haarlem. Ik studeerde Nederlandse Taal en Cultuur in Groningen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter