Vanuit de ambitie bij te dragen aan oplossingen voor de huidige- en voorspelde tekorten aan technisch personeel heeft NWEA in oktober 2023 de Werkgroep MBO Wind Opleidingen opgericht. Samen met vertegenwoordigers uit het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) en de windsector streeft de werkgroep naar het opzetten van een volwaardige mbo-opleiding hernieuwbare energie.
Recentelijk is een mooie mijlpaal behaald door uitbreiding van de samenwerking: de mbo Colleges Airport, -Westpoort en -Hilversum van het ROC van Amsterdam – Flevoland, gaan samenwerken met het Nova College in Beverwijk. Vanuit deze gezamenlijkheid wordt vanaf 9 februari 2024 het keuzedeel ‘Onderhoud Windturbines’ aangeboden. In 10 weken krijgen 15 studenten les in hydrauliek, mechanica, elektrotechniek en behalen zij het veiligheidscertificaat Limited Access Onshore van de Global Wind Organisation (GWO). Alle studenten die voor het keuzedeel hebben gekozen, zijn afkomstig uit een reeds bestaande mbo-opleiding zoals bijvoorbeeld elektrotechniek, mechatronica of mechanica.
Rene de Moor, docent luchtvaarttechniek en projectcoördinator binnen het mbo College Airport, onderdeel van het ROC van Amsterdam – Flevoland: “Succes behaal je door samenwerking. Wij hebben de intentie uitgesproken dat dit het startpunt is voor een langdurige samenwerking tussen het ROC van Amsterdam – Flevoland en het Nova College en hopelijk kunnen we hier andere Mbo-instellingen mee motiveren om ook de samenwerking op te zoeken.”
Er wordt toegewerkt naar een volwaardige mbo-opleiding hernieuwbare energie. Dat maakt ook de keuze om rechtstreeks voor de energiesector te kiezen eenvoudiger. De Moor is van plan ook trajecten aan te gaan bieden in het kader van een Leven-Lang-Leren, zodat ook zij-instromers en BBL-studenten (4 dagen werken, 1 dag naar school) een opleiding kunnen volgen.
De ontwikkelingen gaan direct bijdragen aan de beschikbaarheid van voldoende gekwalificeerde technische professionals op korte-, middel- en lange termijn voor de windindustrie.