Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Maatregelen nodig voor betaalbare warmtenetten

Om tempo te kunnen maken in de aanleg van warmtenetten, zodat inwoners kunnen aansluiten op betaalbare toekomstbestendige en betrouwbare verwarming, moeten de randvoorwaarden op orde zijn. De VNG omarmt de aangekondigde maatregelen om de aanleg van warmtenetten in de bestaande bouw verder op gang te brengen.

Vereniging van Nederlandse Gemeenten 9 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Aanvullend beleid nodig

Volgens de VNG kan en moet het tempo omhoog en als de randvoorwaarden op orde zijn, staan de publieke partijen klaar om de uitrol van betaalbare en duurzame warmtenetten in de bestaande bouw te versnellen. Minister Hermans van KGG stelt in haar Kamerbrief aanvullende beleidsopties om te werken aan de volgende randvoorwaarden:

1. Als een warmtenet voor de samenleving de goedkoopste duurzame optie is, moet dit leiden tot een betaalbare energierekening voor de eindgebruiker.

2. Er moet voldoende uitvoeringscapaciteit zijn om in warmtenetten te investeren en deze te kunnen exploiteren.

3. De gemeenten moeten nog steviger de regie gaan nemen in de warmtetransitie. 

De minister benadrukt wel dat er op dit moment nog geen middelen beschikbaar zijn om aanvullend beleid uit te voeren. 

Snelle besluitvorming en invoering wetten

De VNG pleit daarom voor een snelle besluitvorming en invoering van 2 wetten: 

  • Het wetsvoorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) biedt een robuust wettelijk kader voor de wijkgerichte aanpak bij de verduurzaming van woningen en gebouwen.  

  • Het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw) draagt via de tariefregulering bij aan de betaalbaarheid van warmtenetten en verbeterd de regiefunctie van gemeenten in de warmtetransitie. 

De gemeenten staan achter het wetsvoorstel Wet collectieve warmtevoorziening omdat deze het publieke belang vooropstelt en belangrijke stappen zetten om warmtenetten betaalbaar te maken voor gebruikers. De komende jaren maken miljoenen inwoners, bedrijven en maatschappelijke organisaties de overstap van aardgas naar warmtenetten. Om juist ook de kwetsbaarste inwoners tegen de stijgende gasprijzen te beschermen, is het belangrijk dat zij op tijd kunnen overstappen naar een voor hen betaalbaar alternatief. 

Warmtenetten vormen voor veel wijken het goedkoopste alternatief om over te gaan naar duurzame warmte. Daarnaast voorkomt het verdere netverzwaring, benut lokale warmtebronnen en kan bijdragen aan de balans op het elektriciteitsnet.  

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter