Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Manifest pleit voor kernenergie in regeerakkoord

De stichting Energietransitie en Kernenergie heeft een manifest gepubliceerd waarin zij het volgende kabinet adviseren om serieus naar een rol voor kernenergie te kijken voor in de energiemix vanaf 2030. Het manifest is ondertekend door verschillende vooraanstaande (oud)-politici, waaronder leden van D66. Het FD schrijft dat dit de formatie onder druk zou kunnen zetten, vanwege de gemengde standpunten over kernenergie binnen D66.

Redactie Klimaatweb 31 maart 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Twee kampen

Binnen D66 zijn de gemoederen verdeeld over kernenergie. Alhoewel de partij en veel leden voor optie open staan, gaat dit wel gepaard met de kanttekening dat het nog onzeker is of kernenergie wel de beste oplossing is. Eerder liet Matthijs Sienot (oud-Kamerlid D66) zich kritisch uit over kernenergie in een interview op Klimaatweb (lees het interview met hem en Mark Harbers (VVD) hier). Alhoewel hij benadrukte dat het vizier van D66 open blijft voor kernenergie, stelt hij ook dat uit onderzoek blijkt dat kernenergie niet per se de beste oplossing is. Eventuele subsidies voor kernenergie zouden net zo goed, en misschien zelfs beter, in wind en zonne-energie kunnen worden gestopt. Hetzelfde standpunt is ook te vinden in het verkiezingsprogramma van D66. Daar blijkt dus niet iedereen binnen de partij het met mee eens te zijn.

De prominente leden die hun naam onder het manifest hebben gezet zijn Jan Terlouw, Hans Weijers (beiden oud-ministers) en Alexander Rinnooy (oud SER-voorzitter). Ook de secretaris van de werkgroep Energie en Klimaat, Floriske Deutman, heeft het document ondertekend. Bij D66 ligt het onderwerp duidelijk gevoelig, Sigrid Kaag erkende eerder al dat er twee kampen bestaan binnen de partij, zo schrijft het FD. Ook de naam van oud PvdA minister Hans Alders staat overigens onder het manifest; de PvdA spreekt zich duidelijk uit tegen kernenergie in haar verkiezingsprogramma. Een minder verassende naam onder het manifest is die van Carlo Wolters, directeur van EPZ en de kerncentrale in Borssele.

Is kernenergie noodzakelijk?

Het radioprogramma BNR Breekt besteedde vandaag ook aandacht aan kernenergie naar aanleiding van het manifest. Wim Turkenburg, atoomfysicus en emeritus hoogleraar energie aan de Universiteit van Utrecht, is voorstander maar is het niet eens met de stelling dat kernenergie per se nodig is, zo vertelt hij in het radioprogramma. “We moeten zon en wind gebruiken, dat vindt iedereen. Maar ook aardgas en bio-energie met CO2-afvang en -opslag. Als je nee zegt tegen die opties, dán moet je wel echt gaan kijken naar kernenergie.” Eerder deze maand gaf Wim Turkenburge een college over kernenergie in de kernvoorziening op Klimaatweb (kijk het hier). Turkenburg begrijpt ook de bezwaren tegen kernenergie. “Het is geen peulenschil” zegt hij bij BNR. “Het is duur en het bouwen van een kerncentrale duurt lang dus zou op zijn vroegst kunnen worden gerealiseerd in 2035 of 2040.”

Regeerakkoord

De VVD is fervent voorstander van verder onderzoek naar kernenergie, zo vertelde ook Kamerlid Mark Harbers op Klimaatweb. In een kabinet met VVD en D66 lijkt de kans dan ook groot dat de opties rondom kernenergie worden verkend, en mogelijk ook in het regeerakkoord terecht komen.

Ondertekenaars van het manifest zijn Hans Alders, Marc Calon, Allard Castelein, Tjardus van Citters, Floriske Deutman, Tim van der Hagen, Maria van der Hoeven, Jacques de Jong, Ad Louter, Dirk Rabelink, Johan Remkes, Alexander Rinnoy Kan, Lars Roobol, Arnoud van der Slot, David Smeulders, Jan Terlouw, George Verberg, Frank Verhagen, André Versteegh, Hans Wijers, Carlo Wolters.

Bekijk het manifest van de Stichting Kernenergie & Energietransitie hier (Pdf)

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter