Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Nederland kan als wereldkampioen zonnepanelen maar beter de salderingsregeling afbouwen

Jaarlijks strepen de eigenaren van zonnepanelen de goedkope energie die ze niet verbruiken weg tegen de dure energie die ze wél gebruiken. Stop met dat systeem, schrijven Olof van der Gaag en Wijnand van Hooff.

Nederlandse Vereniging Duurzame Energie 6 februari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Nederland is wereldkampioen zonnepanelen, met de meeste zonnepanelen per hoofd van de bevolking. Dat komt mede door de salderingsregeling, waarmee particuliere eigenaren de door hen opgewekte zonnestroom konden wegstrepen tegen hun eigen verbruik. Een fantastische regeling met een geweldig resultaat, maar óók met onbedoelde neveneffecten. Dinsdag spreekt de Eerste Kamer over het afbouwen van de salderingsregeling.

Zonnepanelen zijn essentieel in ons nieuwe energiesysteem én ze zijn zeer rendabel. Volgens Milieu Centraal is de terugverdientijd van zonnepanelen in de meeste gevallen minder dan zeven jaar en leveren ze daarna over het algemeen nog achttien jaar ‘gratis’ stroom, ook als de salderingsregeling wordt afgebouwd. Zonnepanelen worden bovendien steeds beter en goedkoper. Investeren in zonnepanelen is daarom erg interessant.

Onduidelijkheid over de toekomst van de salderingsregeling weerhield de afgelopen tijd consumenten om in zonnepanelen te investeren. Dat terwijl investeren in zonnepanelen ook loont mét een geleidelijke afbouw van de regeling, zo onderzocht Milieu Centraal. De overheid benadrukte dat de terugverdientijd voor consumenten nooit meer dan zeven jaar mag worden. Desondanks hebben consumenten de behoefte aan rust en duidelijkheid, en alleen de Eerste Kamer kan die geven.

Er zijn echter een heleboel argumenten vóór het afbouwen van de salderingsregeling. Het is namelijk voor iedereen beter als degene die de zonnestroom opwekt, deze ook zelf verbruikt — bijvoorbeeld door de was te doen of de auto op te laden. Dat vermindert de druk op het elektriciteitsnet, en zo vervangen we energie van kolen- en gascentrales door groene stroom. Dat betekent minder fossiele energie importeren, en minder uitstoot van CO2 in Nederland.

Op dit moment verbruikt een huishouden met zonnepanelen slechts een kwart van de zelfopgewekte zonnestroom in het eigen huis. Door de salderingsregeling is er geen enkele stimulans om de opgewekte zonnestroom zelf te gebruiken. Direct verbruik moet lonen, en dat doet het nu niet.

De salderingsregeling is vooral voor zonnepaneel-bezitters een lucratieve regeling. Het wegstrepen van goedkope stroom op een zonnige middag in mei tegen dure stroom op een donkere winterdag in januari, zorgt voor extra kosten voor mensen die geen zonnepanelen hebben. Bovendien loopt de staatskas door de salderingsregeling miljarden aan belastinginkomsten mis. Die miljarden kunnen we beter anders besteden, bijvoorbeeld aan het tegengaan van netcongestie.

De salderingsregeling heeft mede gezorgd dat inmiddels op 2,6 miljoen huizen in Nederland zonnepanelen liggen. Er zijn in ons land 3,5 zonnepanelen per inwoner. Maar nu we wereldkampioen zonnepanelen zijn is de salderingsregeling niet meer nodig, en zelfs schadelijk.

Daarom roepen wij de Eerste Kamer op om te kiezen voor een toekomstbestendig beleid voor zonnepanelen, dat mensen stimuleert hun eigen zonnestroom zo veel mogelijk direct zelf te gebruiken. Dat kan door de salderingsregeling af te bouwen.

Olof van der Gaag is voorzitter van Nederlandse Vereniging Duurzame Energie. Wijnand van Hooff is directeur van Holland Solar.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter