Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Nu starten met elektrificatie om doelen 2030 te halen

Om in 2030 operationeel te zijn, moet de elektrificatie in 2021 starten. Dat is de hoofdconclusie van een onderzoek van CE Delft in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE), Netbeheer Nederland en Energie-Nederland. Om inzicht te krijgen in de tijdlijn van het Klimaatakkoord, rekenden de onderzoekers van CE Delft uit wanneer processen met betrekking tot de energietransitie uiterlijk zouden moeten beginnen om in 2030 operationeel te kunnen zijn.

Redactie Klimaatweb 17 februari 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Doorlooptijd

In het onderzoek werd gekeken naar de planning, vergunningen, subsidies, financiering en constructie. Uit het onderzoek blijkt dat de doorlooptijden om investeringen te realiseren vaak erg lang zijn, het is daarom belangrijk om hierop te anticiperen en voortijdig te starten. “Als we uitgaan van de gemiddelden, ligt de doorlooptijd voor het totaal van de vier bestudeerde ketens tussen de 8,5 en 10,5 jaar. De volledige bandbreedte van realisatie van alle ketens ligt tussen de 6,5 en 16 jaar. Dit betekent dat elektrificatietrajecten nu, maar uiterlijk binnen de komende 0,5 tot 2,5 jaar moeten starten om operationeel te zijn in 2030,” aldus het onderzoek. 

Netverzwaring

Voor veel soorten elektrificatie blijkt netverzwaring uiteindelijk de snelheidsbepalende stap te zijn. Het onderzoek noemt de implementatie van elektrificatie een kip-en-ei probleem: “Netverzwaring komt er alleen als initiatiefnemers vroegtijdig hun plannen voor elektrificatie kenbaar maken, zodat netbeheerders kunnen investeren. Anderzijds zullen initiatiefnemers geneigd zijn te wachten met hun investeringsplannen totdat de netverzwaring gereed is.” Volgens de opdrachtgevers is snelle ruimtelijke besluitvorming doorslaggevend om het net tijdig aan te kunnen passen, evenals inkorting van vergunningsprocedures.

Nu beslissingen nemen

De opdrachtgevers stellen dat de politiek snel beslissingen zal moeten nemen na de verkiezingen, liefst nog voor de zomer. “Het gaat om complexe en samenhangende investeringen die nu gecoördineerd in gang moeten worden gezet. Bovendien is het van belang om meteen verder vooruit te denken. Parijs lijkt nog ver, maar voor je het weet is het 2030”

Over de opdrachtgevers

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) maakt zich sterk voor een energievoorziening die volledig is gebaseerd op hernieuwbare energie door het bundelen van krachten uit de gehele sector. De activiteiten bij meer dan 6.000 aangesloten bedrijven vertegenwoordigen nu al een omzet van ruim €41 miljard en meer dan 250.000 werknemers.

Netbeheer Nederland is de brancheorganisatie van alle energienetbeheerders en staat voor een toegankelijk, betrouwbaar en betaalbaar energiesysteem dat de transitie naar een duurzame energievoorziening mogelijk maakt.

Energie-Nederland is de branchevereniging van energiebedrijven. Samen vertegenwoordigen we bijna 90% van de markt voor producenten, leveranciers en handelaren van elektriciteit, gas en warmte. Onze ruim 60 leden zijn actief in zowel ‘groene’ als ‘grijze’ energie en allerlei soorten dienstverlening. Energie-Nederland gaat voor een duurzame, betrouwbare en betaalbare energievoorziening.

Lees hier het rapport ‘Doorlooptijden investeringen elektrificatie: Inzicht in de tijdlijn van het klimaatakkoord’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter