De NVDE is verheugd dat zowel de Energiewet en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) zijn aangenomen door de Eerste Kamer. De Energiewet is de broodnodige vervanger van de gas- en elektriciteitswet uit 1998 en de Wgiw is cruciaal voor de realisatie van de warmtetransitie. “Jarenlange noeste en taaie arbeid van velen, nu beloond! Fijn dat we hiermee door kunnen”, reageert Olof van der Gaag, voorzitter NVDE, op het nieuws.
We zien in de Energiewet een cruciale juridische basis voor het bouwen aan een nieuw energiesysteem. In dit nieuwe systeem zorgen we samen voor meer energie-onafhankelijkheid en meer flexibiliteit. De nieuwe Energiewet is onder meer behulpzaam om uitdagingen in netcongestie (‘file’ op het elektriciteitsnet) te lijf te gaan en vraag en aanbod beter te matchen. De Energiewet maakt het ook makkelijker om de data die daarvoor nodig zijn met elkaar te delen en in te zetten. In het rondetafelgesprek over de Energiewet eerder dit jaar in de Tweede Kamer zei Olof van der Gaag: “In 1998 werden de gas- en de elektriciteitswet vastgesteld. Het percentage duurzame energie was 1,3 procent. Nu komt de helft van alle stroom die we in Nederland gebruiken al uit duurzame bronnen en dat percentage neemt snel toe. De uitstoot van de elektriciteitssector ging vorig jaar met 22 procent omlaag en er zijn 130.000 mensen lid van energiecoöperaties. Dat hebben we eigenlijk allemaal ingepast in een oud systeem. En het is nogal wiedes dat dat oude systeem op een gegeven moment begint te piepen en te kraken. Dat moment is nu.” Met de nieuwe Energiewet maken we het energiesysteem klaar voor het heden én de toekomst.
We pleitten eerder al – samen met VNG, Aedes, Netbeheer Nederland en Bouwend Nederland – voor een snelle invoering van de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Deze wet maakt het mogelijk om wijken systematisch te verduurzamen. Het afbouwen van aardgas is een enorme opgave. Huiseigenaren, huurders, bedrijven en maatschappelijke instellingen hebben alle baat dat de Wgiw snel werd aangenomen. De duidelijkheid die deze wet biedt over de alternatieven voor aardgas draagt bij aan een betaalbare en duurzame warmtevoorziening, vermindering van netcongestie en een energieonafhankelijk Nederland. De wet is een randvoorwaarde voor de (planmatig) realisatie van de warmtetransitie en draagt bij aan de bestaanszekerheid van onze inwoners en bedrijven.