Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Offshore windparken gaan oesterriffen in Noordzee herintroduceren

Ontwikkelaars van windmolenparken Ørsted en Van Oord hebben de krachten gebundeld om innovatieve oesterconstructies te plaatsen bij offshore windparken Borssele 1&2. Het doel is om Europese platte oesters te herintroduceren en daarmee de biodiversiteit en het ecosysteem rond de windparken te verbeteren.

nwea 16 januari 2024

Ecosystemen in de zee

Oesterriffen leveren een belangrijke bijdrage aan het ecosysteem en de verhoging van de biodiversiteit in de Noordzee. Denk aan de verbetering van de waterkwaliteit door filtratie en het bieden van leefomgeving, voedsel en beschikbare beschutting aan vissen en schelpdieren. Waar de bodem van de Nederlandse Noordzee 150 jaar geleden nog voor 20% bezet wat met platte oesters, is die populatie in de 20e eeuw snel afgenomen als gevolg van grootschalige visserij en infecties met parasieten.

Windpark blijkt succesvolle broedplaats

In 2020 werden op initiatief van De Rijke Noordzee en windparkconsortium Blauwwind al 2400 platte oesters uitgezet rondom de fundering van windturbines in Borssele III & IV. Doel hiervan was te onderzoeken of oesters zich blijvend in het windpark kunnen vestigen en of dat nieuwe natuur aantrekt. Zomer 2023 is gebleken dat de uitgeplaatste oesters voor nageslacht hebben gezorgd. Daarmee is het bewijs geleverd dat een windpark op zee een geschikte locatie kan zijn als broedplaats voor platte oesters.

Aanpak

Ook Ørsted als Van Oord zijn al langer bezig om de Europese platte oester in de Nederlandse Noordzee te herintroduceren. Onder de noemer ‘Ocean Health’ heeft dit nu geleid tot de ontwikkeling van handzame oesterconstructies. Bijzonder hieraan is dat slechts een klein voertuig nodig is om deze te kunnen plaatsen, zodat ze eenvoudig en kostenefficiënt meegenomen kunnen worden bij reguliere onderhoudswerkzaamheden.

De nieuwe oesterconstructies zijn ontworpen en inmiddels getest door Van Oord en de Technische Universiteit Delft, en geschikt bevonden voor grootschalige toepassing. Met als gevolg dat ze vanaf 2024 worden ingezet bij het Zeeuwse windpark Borssele 1 & 2.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter