Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Roze bril af, bouwhelm op

Het is niet meer dan logisch dat deze Prinsjesdag veel aandacht uitgaat naar de energierekening. Valt van alles over te zeggen, maar laten we ook die andere ‘begroting’ niet uit het oog verliezen: de klimaatcijfers. De voorlopige Klimaat en Energieverkenning laat zien dat we met het huidige beleid ergens tussen de 39 en 50% CO2-reductie uitkomen in 2030, fors minder dan de geambieerde 55 tot 60% reductie. In het ergste geval komen we zelfs 48 Mton reductie tekort.

20 september 2022

Omdat deze cijfers uiteraard niet uit de lucht komen vallen, presenteert het kabinet vandaag al een aantal nieuwe voornemens voor extra maatregelen om het gat te dichten. Daarbij springt een verplichting voor bedrijven voor nulemissie (elektrisch of waterstof) voor alle nieuwe leaseauto’s het meest in het oog. Levert zomaar 2 Mton op. Heel goed.

Maar ook in de gebouwde omgeving, de industrie en de elektriciteitssector moet de roze bril af, waarmee we ons wat al te gemakkelijk rijk rekenen, en moet de bouwhelm op. We hebben ongebruikelijk stevige en snelle maatregelen nodig om de fraaie klimaatdoelen daadwerkelijk binnen bereik te krijgen. De NVDE doet vandaag tien aanvullende voorstellen voor tien procent extra reductie. Voorstellen die niet zo’n beetje voortborduren wat we al aan het doen zijn, maar echt baanbrekend zijn. Want als het ons lukt in no-time een LNG terminal te realiseren, dan zou dat met doorbraken voor duurzame energie toch ook moeten kunnen?

Zie ook

Tijdelijk beleid dempt gevolgen energiecrisis in 2023

Prinsjesdag 2022: stijging energiekosten dempen en investeren in toekomst

Reacties

Laat een reactie achter