Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Siemens Gamesa en Vestas onderzoeken standaardisatie in transportuitrusting voor windturbinetorens

Siemens Gamesa en Vestas, twee grote spelers in de windenergiesector, hebben de handen ineengeslagen om de logistieke processen in de offshore windindustrie beter te stroomlijnen. Hun recente samenwerkingsovereenkomst, gefaciliteerd door Energy Cluster Denmark, richt zich specifiek op het standaardiseren van apparatuur voor het transport van windturbinetorens.

NWEA 15 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Op dit moment wordt elke windturbinetoren voor offshore-installatie individueel verscheept, waarbij de fabrikant een speciaal frame op het installatieschip last om de toren vast te zetten. Dit proces verbruikt aanzienlijke hoeveelheden ijzer en arbeid op de kade. Wanneer de offshore-installatie is voltooid, moet alle gebruikte apparatuur van het schip worden verwijderd, wat opnieuw kostbaar is in termen van tijd, geld en duurzaamheid. Het knelpunt is dat er in de toekomst te weinig beschikbare installatieschepen zullen zijn. Dit vormt een ernstige belemmering voor de energietransitie, niet alleen voor fabrikanten maar voor de hele waarde- en toeleveringsketen.

Door hun krachten te bundelen, streven Siemens Gamesa en Vestas ernaar de kostbare apparatuur te optimaliseren die elk bedrijf afzonderlijk levert. De sleutel tot deze optimalisatie? Standaardisatie. Door gezamenlijke standaarden voor de industrie vast te stellen, willen ze eenvoudigweg meer turbineonderdelen sneller kunnen leveren.

Jan Vos, voorzitter NWEA: ‘Siemens Gamesa en Vestas zien dat standaardisatie een logische ontwikkeling is voor elke industrie, dus ook voor de windsector. Het maakt de keten efficiënter en effectiever. Dat is hard nodig vanwege het tekort aan middelen en mensen, de druk om kosten te besparen en in korte tijd veel te bereiken om de doelstellingen te halen.

Deze samenwerking tussen Siemens Gamesa en Vestas is een belangrijke stap voor de gehele windenergiesector. Door standaardisatie wordt niet alleen de efficiëntie vergroot, maar ook de duurzaamheid en concurrentiekracht van de windsector als geheel.’

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter