Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Vakblad Duurzame Energie Wind&Zon, Nr. 3 | 2021

Deze week is bij onze abonnees de derde editie van Vakblad Duurzame Energie Wind&Zon op de mat gevallen. Deze editie bevat onder meer een speciale katern over warmte, naast de vaste juridische katern vanuit Klimaatweb. Lees hieronder het redactioneel door hoofdredacteur Titia van Leeuwen. Neem ook eens een kijkje bij ‘Artikelen’ op Klimaatweb, voor meer uit Wind&Zon.

3 november 2021

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Springtij tijdens springvloed

In de voorlaatste week van september is het springvloed en wandelen zo’n 750 mensen vanaf de speciale Springtijboot Terschelling op. Dit om drie dagen lang met elkaar te praten over hoe die duurzame toekomst toch uiteindelijk gerealiseerd zou moeten kunnen worden. Ik loop daar voor Wind & Zon tussendoor. Zo’n jaarlijks Springtijfestival geeft dubbele gevoelens. Het is uitermate goed verzorgd, zowel wat betreft de kwaliteit van de meeste sprekers, als de voorzieningen en catering. Het is prikkelend, het is vrolijk met aardige mensen, maar het is tegelijkertijd ook behoorlijk elitair. Met een hoge graad van hoogopgeleide gelijkgezinden, waarvoor in veel gevallen de werkgevers een niet geringe toegangsprijs neerleggen. Maar er zijn gelukkig ook jongeren die allemaal een heldere oproep doen voor meer urgentie van de klimaatmaatregelen. Het is hun toekomst. Zij roepen dat tegen de bedrijven, banken en verzekeraars. Deze hebben veel te zeggen, maar zien tegelijkertijd vele belemmeringen, en doen concreet nog veel te weinig.

Heel verhelderend op het festival is ook de inbreng van viroloog Marion Koopmans. Zij wijst erop dat de huidige covidpandemie niet eerder dan in 2023 over zal zijn. Als de hele wereld gevaccineerd is. Verstrekkender nog is haar oproep om bij virussen van het ‘mens centraal denken’ naar een ‘ecosysteem denken’ over te gaan. Want het hele ecosysteem zit vol virussen. De relatie met de klimaatverandering blijkt groot. Voorbeeld is het gemiddeld stijgen van de nachttemperatuur waardoor muggensoorten uit de tropen zich breder verspreiden en bijvoorbeeld in 2016 met hun virussen voor een grote sterfte onder vogels zorgden. De stijging van de zeespiegel noopt tot meer ruimte voor waterbergingen op land, maar daarmee komt er ook weer meer ruimte voor muggen waarmee bijvoorbeeld ook de knokkelkoorts zich sterker over de wereld verspreidt. Door de sterke ontbossing in de tropen verdwijnt het leefgebied van bepaalde vleermuizen die het nipavirus, dat hersenvliesontsteking bij kinderen veroorzaakt, bij zich dragen. Zij zwermen met hun virussen uit naar andere gebieden en verspreiden de ziekte. Koopmans’ pleidooi voor meer samenwerking tussen disciplines, en daarnaast ook meer betrekken van alle mensen, arm en rijk, bij de dialoog over de impact van klimaatverandering kan niet vaak genoeg herhaald worden.

Titia van Leeuwen

Hoofdredacteur

Wind & Zon editie drie

Duurzame warmte-oplossingen

'Nee' zeggen is geen optie

Bovenstaande artikelen zijn tijdelijk gratis beschikbaar. Word lid om toegang te krijgen tot het archief en vakblad Wind&Zon ieder kwartaal te ontvangen.

Reacties

Laat een reactie achter