Stekker uit warmtenet Warm Heeg
Na zeven jaar toegewijde inzet van de lokale teamleden en bestuurders van Warm Heeg en hun samenwerkingspartners is het project Warm Heeg tot stilstand gekomen. Alle seinen voor de aanleg van het warmtenet stonden op groen, tot het besluit van gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente kan niet garant staan voor de financiële risico's. Een enorme teleurstelling voor alle betrokkenen.
Energie Samen 4 June 2025
Warm Heeg had plannen om van het aardgas af te gaan door het dorp te verwarmen met warmte uit het Hegemer Mar. De bouw van het warmtenet stond al gepland voor aankomende september en alles leek rond te komen, tot het besluit afgelopen week van gemeente Súdwest-Fryslân. De gemeente kan niet garant staan voor de lening die afgesloten moet worden voor het project. Dit besluit valt zo vlak voor de financial close dat er geen andere oplossing meer gevonden kan worden. Het is een zware tegenslag voor alle betrokkenen.
Lucie Gelderblom, projectmedewerker bij Warm Heeg:
“Onze klanten, 44 % van het dorp, en een groot aantal nog-niet-klanten zijn geschokt en vragen zich af hoe het nu verder gaat als het al niet lukt met zoveel subsidie. Hoe moet het dorp dán van het aardgas af? Er was in Heeg juist zoveel betrokkenheid en vertrouwen, we hebben er zo hard aan gewerkt met zijn allen. Dat maakt het extra pijnlijk dat het project nu niet doorgaat.”
In de komende weken zal het team van Warm Heeg het project afhechten en de geleerde lessen goed vastleggen.
Siward Zomer, voorzitter van Energie Samen:
“Warm Heeg was een koploper en inspiratie voor de coöperatieve beweging. Als een van de eersten in Nederland werkten zij aan een coöperatief warmtenet in bestaande bouw, in een plattelandsdorp. Het voorbeeld van Heeg en andere koplopers coöperatieve warmte hebben het fundament gelegd voor de vele lokale initiatieven die we nu zien ontstaan.”
Het is bekend dat de financiering voor warmtenetten lastig rond te krijgen is. Energie Samen zal zich komende periode dan ook blijven inzetten om te zorgen dat financieringsmogelijkheden beter en toegankelijker worden gemaakt. Ook Buurtwarmte zet zich in om coöperatieve warmtenetprojecten te ondersteunen en gaat de lessen uit Warm Heeg ophalen en vastleggen.
Petra Lettink, directeur Buurtwarmte:
“Buurtwarmte leeft mee met de teleurstelling in Heeg. Warm Heeg is een inspiratiebron, het is een prachtig project dat vanuit de gemeenschap zelf werd getrokken. Het is de tragiek van pioniers dat zij de eersten zijn die tegen de barrières aanlopen en daardoor stil komen te staan. We gaan er alles aan doen om deze barrières zo snel mogelijk weg te halen zodat ze weer door kunnen. Het nabijgelegen project Eigen Warmte Balk en vele toekomstige projecten kunnen voortbouwen op het werk van Warm Heeg. Daarvoor kunnen we ze alleen maar bedanken .”