De verduurzaming van de gebouwde omgeving is in volle gang. Niet alleen worden nieuw gebouwde woningen sinds 1 juli 2018 in principe niet meer aangesloten op gas, ook moeten alle vergunningaanvragen voor nieuwbouw na 1 januari 2021 voldoen aan de eisen voor Bijna Energieneutrale Gebouwen (BENG). Een volgende stap is het verplicht stellen van de opwekking van hernieuwbare energie bij ingrijpende renovatie. Daartoe heeft de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) een ontwerpbesluit tot wijziging van het Bouwbesluit 2012 en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) ingediend.
Allereerst geldt een uitzondering voor bouwwerken waarop artikel 5.5 van het Bouwbesluit 2012 van toepassing is. Het gaat daarbij om een gebruiksfunctie met een lage energievraag.
Een bouwwerk dat is aangesloten op of aantoonbaar binnen drie jaar na de renovatie wordt aangesloten op een warmtenet valt ook niet onder de minimumeis voor een hoeveelheid hernieuwbare energie.
Dat geldt ook voor bouwwerken waarbij het vanwege locatiegebonden omstandigheden of technische belemmeringen niet mogelijk is om aan de minimumeis voor hernieuwbare energie te voldoen. Deze uitzondering ziet onder meer op het voorkomen van nadelige gevolgen voor beschermde monumenten, beschermde stads- en dorpsgezichten, waardevolle cultuurlandschappen en werelderfgoed.
Tot slot geldt de eis niet wanneer de maatregelen die genomen moeten worden om aan de eis te voldoen niet binnen tien jaar kunnen worden terugverdiend. In dat geval moet wel de maximale hoeveelheid hernieuwbare energie worden gerealiseerd die met maatregelen kunnen worden bereikt die een terugverdientijd hebben van ten hoogste tien jaar.