Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

VNG dringt aan op betaalbare warmtetransitie en warmtenetten

Voor het commissiedebat klimaat en energie op 12 september geven we de Kamer 3 aandachtspunten mee. Behandel de wetsvoorstellen die nodig zijn voor betaalbaarheid van de warmtetransitie. Maak warmtenetten goedkoper voor de consument. En maak voor gemeenten middelen vrij zoals de ROB adviseerde.

VNG 11 september 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Lees onze inbreng voor het debat.

Behandel de wetsvoorstellen Wgiw en Wcw

Uit het PBL-rapport Aardgasvrij: een goed idee, maar ... blijkt dat inwoners het belang van aardgasvrij verwarmen onderschrijven. Maar ze hebben wel zorgen over de betaalbaarheid en een eerlijke verdeling van kosten. Ook hebben zij moeite met een warmtenet in handen van commerciële bedrijven; een warmtebedrijf in publieke handen kan rekenen op meer acceptatie.

De wetsvoorstellen (en besluiten onder de) Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) borgen onder meer dat het alternatief voor aardgas betaalbaar is en dat er een publiek meerderheidsbelang komt in warmtebedrijven. We dringen er daarom op aan dat deze wetsvoorstellen snel door de Kamer worden behandeld.

Maak warmtenetten goedkoper

Warmtenetten voorzien in een betrouwbare en duurzame warmtelevering, vragen minder opwek van wind- en zonne-energie en verlagen het risico op netcongestie. Maar door de huidige verdeling van de kosten betalen eindgebruikers die overgaan naar een warmtenet meer dan voor een aardgasaansluiting of warmtepomp.

Om warmtenetten betaalbaar te maken, zijn extra maatregelen noodzakelijk. Onder meer een ‘landelijk waarborgfonds warmte’ en staatsdeelneming in de ontwikkeling van publieke warmtebedrijven. We vragen de Kamer om de minister op te roepen dit mee te nemen in de voorjaarsbegroting.

Maak middelen vrij volgens ROB-advies

Gemeenten hebben de komende jaren een grote rol bij zaken als het inpassen van 50.000 trafohuisjes, het opstellen van soortenmanagementplannen zodat woningisolatie mogelijk blijft en het oprichten van publieke warmtebedrijven. Dat kan alleen met voldoende middelen.

De Raad voor Openbaar Bestuur concludeert in zijn advies Koersen op klimaatneutraal dat de decentrale overheden voor de uitvoering van klimaattaken circa € 225 miljoen per jaar vanaf 2025 nodig hebben. We dringen erop aan dat het kabinet deze extra middelen vrijmaakt, anders kunnen gemeenten deze taken niet uitvoeren.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter

KENNISPARTNER

Harald Wiersema