Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Volgende stap bouw nieuwe kerncentrales

Het onderzoeksplan naar locaties nieuwe kerncentrales ( concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau) is bekend en studies in Borssele zijn afgerond.

Provincie Zeeland 19 May 2025

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Nederland werkt aan schone energie van dichtbij. Het Kabinet ziet kernenergie als een betrouwbare aanvulling op wind- en zonne-energie. In de zoektocht naar een geschikte locatie voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales maakt het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) bekend welke zeven locaties in vier gebieden worden onderzocht. Van 16 mei tot en met 26 juni 2025 kunt u reageren op het plan van aanpak om deze locaties te onderzoeken. Dit staat in de zogeheten concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau.

Projectprocedure

De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (cNRD) is het onderzoeksplan voor de locaties die het ministerie van KGG gaat onderzoeken en maakt deel uit van de projectprocedure. De projectprocedure wordt doorlopen om een geschikte locatie te vinden voor de kerncentrales. In deze fase moeten alle zeven locaties worden onderzocht om tot een juridisch houdbaar besluit te komen. Het onderzoek richt zich op zeven mogelijke locaties in vier gebieden:

  • In het Sloegebied: het EPZ-terrein in Borssele en het voormalig Thermphos-terrein in Vlissingen

  • In Terneuzen: Mosselbanken/Paulinapolder

  • Op de Maasvlakte II: Alexiahaven-westzijde

  • In de Eemshaven: Westereemsweg/Emmapolder, Eemshavencentrale en Eemscentrale

Onderzoeken

Behalve de cNRD zijn ook de resultaten van de technische haalbaarheidsstudie gepubliceerd. Deze onderzoeken zijn uitgevoerd op de beoogde locatie in Borssele. De resultaten laten zien dat de bouw van twee kerncentrales haalbaar is in Nederland, maar dat aanpassingen aan de locatie Borssele noodzakelijk zijn. De andere locaties moeten nog nader worden onderzocht.

Vervolgonderzoeken zijn een milieueffectrapportage (plan-MER) en een Integrale Effecten Analyse (IEA). Het plan-MER brengt per locatie de effecten op het milieu in kaart. De IEA beschrijft naast milieuaspecten (uit de plan-MER) ook aspecten rond omgeving, kosten, techniek en toekomstvastheid. Toekomstvastheid gaat bijvoorbeeld over de raakvlakken met andere projecten die in dezelfde gebieden spelen, zoals ammoniakopslag, waterstofinfrastructuur en aanlandingen voor windenergie op zee. Omgeving gaat onder andere over bestuurlijk en maatschappelijk draagvlak; dit wordt ook meegewogen bij het locatiebesluit (de zogeheten Voorkeursbeslissing).

Op basis van de informatie uit deze onderzoeken zal de minister van Klimaat en Groene Groei samen met de minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening een locatiebesluit opstellen en na de zomer van 2026 publiceren. Dit locatiebesluit geeft duidelijkheid over de locatie waar de kerncentrales gebouwd kunnen gaan worden.

Reageren op de cNRD

Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) kunt u van 16 mei tot en met 26 juni online een reactie indienen op de cNRD, of tijdens een van de informatieavonden.

Ook leest u er de antwoorden van het ministerie op de reacties op de vorige stap in de procedure namelijk het Voornemen en Voorstel voor Participatie (VenP).

Reactie Provincie Zeeland

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde Provincie Zeeland: “Goed dat er weer een volgende stap is gezet om een locatie te bepalen voor twee nieuwe kerncentrales. De nu aangeduide locaties kennen allemaal zo hun eigen uitdagingen. Daar zullen passende oplossingen voor gevonden moeten worden. De concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau laat zien dat er nog diverse vervolgonderzoeken nodig zijn voordat de meest geschikte locatie kan worden aangeduid. Als Provincie kijken we altijd naar het complete plaatje en naar wat goed is voor Zeeland. Er zijn meerdere energieprojecten die (mogelijk) een plekje willen. Kerncentrales, aanlanding van energie van windparken op zee, een hoogspanningsstation, waterstofnetwerk, LNG-terminal, enz. Het is belangrijk dat de energieprojecten in samenhang met elkaar en met de omgeving worden bekeken. En uiteraard op een manier die de veiligheid in het gebied waarborgt. We zien kernenergie als een slimme toevoeging aan de energiemix van de toekomst. Daarom werken we ook mee aan de komst van nieuwe kerncentrales naar Zeeland. De belangen van de Zeeuwen staan voor ons echter altijd voorop. Deze zullen we dan ook steeds blijven behartigen.”

Meer informatie

Lees het complete nieuwsbericht van het ministerie van KGG op de website www.overkernenergie.nl Of bekijk de informatie in de Staatscourant; hier staat ook informatie hoe u op het plan kunt reageren.

Het ministerie organiseert 3 inloopbijeenkomsten in Zeeland. U kunt daar uw vragen stellen. U kunt zonder aanmelding in- en uitlopen tussen 19:00 en 21:00 uur. Deze avonden zijn:

  • 26 mei in Heinkenszand, Stengeplein 1, 4451 CZ Heinkenszand

  • 27 mei in Vlissingen, Edisonweg 4, 4382 NW Vlissingen

  • 4 juni in Terneuzen, Zeelandlaan 2, 4538 CA Terneuzen

Ook wordt er een webinar uitgezonden op 21 mei om 19:30 uur via www.overkernenergie.nl. Van 22 mei tot en met 26 juni is het Infocentrum Energie Zeeland in Borssele op donderdagmiddag geopend van 13 tot 17 uur. Er zijn dan medewerkers van het ministerie aanwezig om toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter