Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Voorstel TenneT voor de toegestane inkomsten 2025 net op zee

TenneT TSO B.V. (TenneT) heeft op 30 september 2024 een voorstel ingediend bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM) voor de inkomsten die zij in 2025 nodig heeft voor de uitvoering van haar taken als beheerder van het net op zee. In dit voorstel wordt onderscheid gemaakt tussen fase I en fase II van het net op zee. De kavels tot en met Hollandse Kust Noord behoren tot fase I. Alle projecten van fase I zijn inmiddels in gebruik genomen. De kavels vanaf Hollandse Kust West Alpha en verder behoren tot fase II. De inkomsten zijn gelijk aan de verwachte efficiënte kosten van TenneT. De ACM beoordeelt dit voorstel en bepaalt naar verwachting eind november 2024 de hoogte van de toegestane inkomsten van de netbeheerder van het net op zee in 2025.

Autoriteit Consument & Markt 4 oktober 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Wat stelt TenneT voor?

De toegestane inkomsten van de netbeheerder van het net op zee bestaan uit een vergoeding voor de operationele kosten, een vergoeding voor de vermogenskosten tijdens de bouwfase van projecten en een vergoeding voor de kosten van projecten die in 2025 in bedrijf zijn of worden genomen. Uit het voorstel van TenneT blijkt dat de toegestane inkomsten voor fase I stijgen met 24% t.o.v. 2024 naar bijna 406 miljoen euro en dat de toegestane inkomsten voor fase II stijgen met 156% t.o.v. 2024 naar ruim 444 miljoen euro.

De stijging voor fase II is voornamelijk het gevolg van de toenemende investeringsuitgaven voor de projecten in aanbouw. Daarnaast worden de effecten van de uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in juli 2023 voor het eerst in de toegestane inkomsten verwerkt. Dit leidt voor zowel fase I als fase II tot correcties voor de jaren 2022 tot en met 2024 en hogere inkomsten voor het jaar 2025 zelf.

Hoe ontvangt TenneT deze inkomsten?

Voorgaande jaren verstrekte het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een subsidie ter hoogte van de toegestane inkomsten van fase I van het net op zee. Vanaf 2025 heeft het ministerie besloten om deze subsidie te maximeren op 181 miljoen euro. Daarom heeft TenneT het resterende deel van de toegestane inkomsten voor 2025 overeenkomstig artikel 42a, derde lid van de E-wet verwerkt in het tarievenvoorstel 2025. Ook voor fase II voegt TenneT, net als voorgaande jaren, de toegestane inkomsten toe aan het tarievenvoorstel.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter