Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Wat betekent de val van het kabinet voor de windsector?

Het kabinet Rutte 4 is gevallen. Dit betekent dat we deze zomer en dit najaar te maken hebben met een demissionair kabinet. 22 november zullen er nieuwe verkiezingen zijn, waarna een coalitie moet worden gevormd. Een periode van politieke onzekerheid breekt aan. Wat betekent dit voor de windsector? We vroegen het Rik Harmsen, adviseur public affairs bij NWEA.

NWEA 11 July 2023

Interviews

Interviews

Op korte termijn gaat de Tweede Kamer gevoelige dossiers controversieel verklaren. Wat betekent dit?

Dit betekent dat deze dossiers stil komen te liggen totdat er een nieuw kabinet is. Kamervoorzitter Vera Bergkamp wilde de Tweede Kamer van het reces terugroepen om te bepalen welke dossiers controversieel verklaard worden, maar de Tweede Kamer heeft besloten pas in de week van 12 september hierover te gaan stemmen. Wat belangrijk is om op te merken is dat ook de Eerste Kamer vanwege kabinetsval kan besluiten om wetstrajecten controversieel te verklaren. Dit zorgt voor extra onzekerheid.

Welke onzekerheid geeft dit?

Het is bijvoorbeeld onduidelijk of het klimaatfonds dat net is aangenomen in de Tweede Kamer, ook behandeld wordt in de Eerste Kamer. Ook is onduidelijk wat er gaat gebeuren met de inframarginal price cap en met de afspraken omtrent vraagontwikkeling van de industrie. Ook de behandeling van de energiewet wordt mogelijk vertraagd.

Hoe zit het met wind op zee?

Wind op zee kan hoogstwaarschijnlijk rekenen op breed politiek draagvlak. Er zijn geen signalen dat er een meerderheid is voor het vertragen van het uitrolpad voor wind op zee, maar er zijn wel een paar onzekerheden. De volgende tender staat gepland in maart 2024. De kans dat er dan al een nieuw kabinet zit is niet heel groot. Mijn inschatting is dat de tender gewoon doorgang gaat vinden, maar dat zal de komende tijd nog wel moeten worden bevestigd. Voor een aantal andere trajecten is er nu wel onzekerheid, denk aan het proces voor het wijzigen van de wet wind op zee, het proces waterstof op zee of de HVDC-compensatieregeling.

En wind op land?

Wind op land ligt politiek gevoeliger dan wind op zee. Momenteel wordt er gewerkt aan nieuwe afstandsnormen voor wind op land. De wens om hiertoe te komen stond in het regeerakkoord, maar dat ligt nu dus weer open. De bedoeling was dat deze na de zomer ter inzage gelegd zouden worden. Daarna zou er consultatie plaatsvinden om ze vervolgens ter goedkeuring aan het parlement voor te leggen. De kans dat er partijen zijn die dit proces willen vertragen is zeker aanwezig. Ook is het afwachten wat partijen willen met deze normen. De afspraken rond de RESsen zijn vastgelegd in het klimaatakkoord en hebben hierdoor een brede politieke basis. Provincies en gemeenten zullen zeker nog de noodzaak voelen om door te gaan met de plannen. Tegelijk voelen ze de komende tijd minder druk vanuit de regering om concreet te worden.

Dus, wat is jouw conclusie?

De val van een kabinet zorgt altijd voor onzekerheid en bij onzekerheid ligt vertraging op de loer. Daar is de energietransitie niet bij gebaat. Alle partijen in de windsector hebben baat bij duidelijkheid en continuïteit. Dit kabinet – en met name Rob Jetten – heeft de afgelopen anderhalf jaar veel besluiten genomen en duidelijkheid gegeven. Dit heeft de energietransitie vooruitgeholpen. Wij gaan ervanuit dat er breed politiek draagvlak is om dit voort te zetten en zullen de politieke ontwikkelingen op de voet volgen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter