Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Wij brengen ING voor de rechter in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak

In 2021 wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. Nu brengen we ook ING voor de rechter omdat zijn klimaatbeleid onvoldoende is. En ook deze keer zetten we alles op alles om de zaak, met z'n allen, te winnen.

milieudefensie 19 januari 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De uitspraak van de rechter in de Klimaatzaak tegen Shell is duidelijk: grote bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid om hun beleid in lijn te brengen met het klimaatakkoord van Parijs. Dat betekent dat zij hun best moeten doen om opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C, om zo de ergste gevolgen van de klimaatcrisis nog te voorkomen.

Waarom een Klimaatzaak tegen ING?

Wat voor Shell geldt, geldt voor alle grote bedrijven. Daarom vroegen wij 29 grote vervuilers, waaronder ING, naar hun klimaatplan. ING:

  • is de grootste bank van Nederland;

  • steekt meer geld in vervuilende bedrijven dan alle andere Nederlandse banken;

  • stopt tientallen miljarden in bedrijven die de klimaatcrisis verergeren;

  • en stootte daarmee in 2022 al minstens 61 megaton aan broeikasgassen uit (dat is ongeveer evenveel als een land als Zweden.

Kortom, het klimaatplan van ING scoorde een dikke onvoldoende. Door grote vervuilers te ondersteunen draagt ING bij aan gevaarlijke klimaatverandering wereldwijd. Dit moet stoppen! Daarom stappen wij nu opnieuw naar de rechter.

Onze eis aan ING

Wij willen dat ING zijn totale uitstoot met de helft terugbrengt. En dat ING zijn samenwerking stopt met vervuilende bedrijven die onze toekomst in gevaar blijven brengen. Dat zijn grote bedrijven die geen goed klimaatplan hebben, en olie- en gasbedrijven die nog steeds doorgaan met uitbreiding van hun projecten. Lees hier meer over onze eis aan ING.

Waarom jij mee moet doen aan deze Klimaatzaak

Veel mensen in Nederland zijn bezorgd over de gevolgen van de klimaatcrisis en het uitblijven van goed klimaatbeleid. Onze politieke leiders nemen geen verantwoordelijkheid, en grote vervuilers willen niet snel genoeg veranderen. Jouw zorgen tellen niet mee.

Met deze Klimaatzaak brengen we hier een verandering in. Samen zorgen we ervoor dat jouw stem wel wordt gehoord, en dat bedrijven zich aan internationale afspraken gaan houden. En dat gaat lukken, want wij zijn met velen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter