Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Windpark Hollandse Kust Noord produceert eerste stroom

Een bijzonder moment. Deze week produceerde het offshore windpark Hollandse Kust Noord zijn eerste megawattuur (MWh) groene energie, die vervolgens via de offshore netverbinding van TenneT aan land werd gebracht. De komende maanden wordt de productiecapaciteit uitgebreid, zodat het windpark uiteindelijk 3,3 TWh per jaar gaat produceren. Als het windpark Hollandse Kust helemaal klaar is, heeft het een totaal geïnstalleerd vermogen van 759 MW.

NWEA 21 juni 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

NWEA feliciteert CrossWind, Tennet en alle betrokkenen met deze prestatie. Jan Vos, voorzitter NWEA: “Met deze mijlpaal is Nederland weer een stukje dichter bij het behalen van de doelstelling van 4,5 GW. Dit windpark draagt daar substantieel aan bij. Dit was nooit gelukt zonder de geweldige samenwerking tussen alle betrokken partijen en waar de windsector steeds maar weer in uitblinkt.”

Hollandse Kust Noord wordt 18,5 kilometer uit de Nederlandse kust gebouwd door CrossWind, een joint venture van Shell en Eneco. Het windpark bestaat uit 69 windturbines, elk met een vermogen van 11 MW. De bouw op zee begon medio oktober 2022 met de installatie van de eerste monopile en de installatie van de windturbines is in april 2023 begonnen. De volledige productie van groene energie wordt verwacht voor het einde van 2023.

Een geweldige prestatie voor alle betrokkenen

“We zijn verheugd de productie van de eerste stroom van Hollandse Kust Noord aan te kondigen”, zegt Tjalling de Bruin, CEO en projectdirecteur bij CrossWind. “We hebben het vaak over mijlpalen in het traject van een project, en CrossWind heeft tot nu toe een aantal mijlpalen gehad, maar dat de windturbines in zo’n kort tijdsbestek veilig en succesvol groene stroom opwekken, is een geweldige prestatie voor alle betrokkenen.“

Arjan Dams, projectdirecteur Hollandse Kust (noord) (west Alpha) en (west Beta) bij TenneT vult aan: “De complete netaansluiting – van ons platform op zee tot het hoogspanningsstation langs de A9 bij Beverwijk – is sinds eind maart 2023 gereed voor de aanlanding van duurzame energie uit wind. In goede samenwerking met alle betrokken partijen, waaronder CrossWind, hebben we deze offshore netverbinding binnen tijd, scope en budget kunnen uitvoeren.”

Een uitdagende reis voor de boeg

Ekansh Aggarwal, Commissioning Manager bij CrossWind: “We kijken er nu naar uit om, samen met onze partners en aannemers, in de komende maanden de volledige ingebruikname van Hollandse Kust Noord te realiseren. We hebben nog een uitdagende reis voor de boeg. Terwijl we dit jaar gestaag meer productiecapaciteit toevoegen, zullen we bovendien veel controlefuncties voor eleltriciteitskwaliteit testen die het elektriciteitsnet van TenneT ondersteunen.”

Een slim offshore windpark

Het waait niet altijd even hard. Hoe kan een windpark zelfs bij weinig wind toch groene stroom leveren? CrossWind en partners ontwikkelen en onderzoeken vijf verschillende innovaties, die zijn ontworpen om deze uitdaging aan te gaan. Door deze slimme innovaties is het mogelijk dat een offshore windpark meer constante elektriciteit aan het net gaat leveren, ongeacht hoe de wind waait.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter