Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Zuidelijke Rekenkamer onderzoekt vergunningverlening Amercentrale

Provinciale Staten van Noord-Brabant hebben een verzoek gedaan om onderzoek naar de wijze waarop de besluitvorming over vergunningverlening aan de Amercentrale en de informatievoorziening daarover aan Provinciale Staten is verlopen. De Zuidelijke Rekenkamer heeft besloten dit onderzoek uit te willen voeren. Voor het zomerreces komt de rekenkamer met een rapport van bevindingen.

Zuidelijke Rekenkamer 7 juni 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De Amercentrale is een belangrijke energieleverancier voor de provincie Noord-Brabant. Tegelijk brengt de centrale schadelijke uitstoot voor de omgeving met zich mee in een gebied met bijzondere natuur (Biesbosch). Vanaf medio 2018 is gewerkt aan de actualisering van de vergunning voor de Amercentrale op grond van de Wet natuurbescherming (Wnb). Momenteel loopt daar een juridische procedure over. Vanuit Provinciale Staten (PS) van Noord-Brabant is de wens geuit onderzoek te doen naar het proces van besluitvorming en informatievoorziening.

Het bestuur van de Zuidelijke Rekenkamer heeft besloten dit onderzoek uit te willen voeren. Het past bij de taak van de rekenkamer onderzoek te doen naar de kwaliteit van het gevoerde bestuur en PS te ondersteunen in hun kaderstellende en controlerende taak. Daarbij heeft de rekenkamer geconstateerd dat de wens om onderzoek te laten doen breed wordt gedragen binnen Provinciale Staten. Inmiddels is de rekenkamer gestart met de bijbehorende werkzaamheden.

Doel van het onderzoek is PS inzicht te geven in hoe de besluitvorming en informatievoorziening in de praktijk is verlopen en of dit conform de geldende provinciale kaders is uitgevoerd. In de eerste fase tot de zomer richt de rekenkamer zich op het uitbrengen van een rapport van bevindingen. Hierin worden de geldende kaders en praktijk zo feitelijk mogelijk in beeld gebracht. Daarbij wordt het meeste aandacht gegeven aan belangrijke momenten en bijzondere gebeurtenissen. Geen onderdeel van het onderzoek is het beoordelen van de rechtmatigheid in juridische zin. Dit oordeel laat de rekenkamer aan de rechter.

Het rapport van bevindingen zal voor het zomerreces worden aangeboden aan PS. Naast feitelijke bevindingen zullen in het rapport bestuurlijke vraag- en aandachtspunten worden opgenomen, die aanleiding kunnen zijn voor verdere verdieping en een bestuurlijk rapport. Daarover beslist de rekenkamer in de zomer.

Zie ook

Geen PAW-subsidie voor warmtenet: deze gemeente overkwam het

Oud-wethouder energietransitie roept op tot actie: 'gemeente, ga aan de slag'

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter