Begin oktober viel bij 2.000 bewoners een uitnodiging van de gemeente in de brievenbus. Zij werden uitgenodigd om zich aan te melden voor het mini-burgerberaad en zo een actieve rol te spelen bij het klimaatbeleid. Het mini-burgerberaad mocht de gemeente adviseren welke extra maatregelen gemeente Amsterdam kan nemen om haar klimaatdoelen te halen.
Op maandag 15 november overhandigden deelnemers van het mini-burgerberaad hun advies aan wethouder Ruimtelijke ordening en Duurzaamheid Marieke van Doorninck. In het advies worden 26 concrete voorstellen gedaan, zoals meer gebruik van aardwarmte en een isolatiefonds.
Oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer was de voorzitter van het mini-burgerberaad. De deelnemers en de voorzitter kwamen in november 5 keer bij elkaar (en een 6e afsluitende bijeenkomst op 15 november). Op de startbijeenkomst kregen ze van de wethouder de vraag: “Amsterdam wil de uitstoot van CO₂ in 2030 met 55% verlagen ten opzichte van 1990. Met de huidige maatregelen is dat doel nog niet binnen bereik. De prognose is dat een verlaging van 37% wordt gehaald. Daarom aan u de vraag: help ons door maatregelen te bedenken om de doelstellingen te halen.”
Nadat deze opgave in ontvangst was genomen maakten de deelnemerskennis met elkaar en werden ze intensief geïnformeerd over het onderwerp om vervolgens in wisselende groepjes met elkaar in gesprek te gaan en uiteindelijk besluiten te nemen. Alle bijeenkomsten stonden onder leiding van een onafhankelijke gespreksleider die ervoor zorgde dat alle deelnemers aan het burgerberaad hun zegje konden doen. De deelnemers hebben vooraf meegedacht over de informatie die zij nodig vonden om voldoende deskundig en geïnspireerd te zijn. Daarom zijn 5 sprekers uitgenodigd en is ook een open oproep gedaan om de deelnemers te informeren over CO₂-reductie. Berenschot verzorgde inhoudelijke ondersteuning en berekende de CO₂-winst die behaald kan worden met de verschillende voorstellen.
Het college van B en W heeft aangegeven de adviezen over te willen nemen als ze voldoen aan vooraf afgestemde randvoorwaarden en legt ze voor aan de raad. Uiteindelijk heeft de gemeenteraad een stem, maar het burgerberaad mag aangeven wat zij van de raad verwacht. De deelnemers krijgen een financiële vergoeding voor hun deelname.
Advies aan nieuwe regering: “Laat burgerfora meedenken over klimaatbeleid”
Alex Brenninkmeijer onafhankelijk voorzitter van het burgerberaad over de klimaatdoelen