Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

De circulaire economie begint met minderen

Het duurt niet lang meer en dan zijn er (voor het eerst) 8 miljard mensen op de planeet aarde. Ondanks dat veel te veel mensen onder de armoedegrens leven, lukt het ons eigenlijk verrassend goed om al die mensen ook in leven te houden. In de biologie spreek je over de carrying capacity of ‘draagkracht’ van een ecosysteem. Dat is een maximale grootte van de populatie dat een systeem kan ondersteunen. De geschatte draagkracht van de planeet aarde voor de mens loopt erg uiteen(1), maar het is een feit dat we op veel vlakken tegen de grenzen van de planeet aan zitten.

10 maart 2023

Één van de gevolgen van zoveel mensen op een planeet, is dat deze mensen allemaal grondstoffen nodig hebben. Om te eten. Om energie op te wekken voor internet, licht en transport. Om producten van te maken zoals smartphones, koelkasten en auto’s. Om huizen van te bouwen om in te wonen. Gelukkig is van veel van die grondstoffen genoeg aanwezig dat we ons (voorlopig) nog geen zorgen hoeven te maken. Dat geldt echter zeker niet voor alle grondstoffen. Van enkele grondstoffen zie je al vele jaren de prijs gestaag stijgen, omdat de voorraden opraken. Een goed voorbeeld hiervan is fosfaat, dat we gebruiken voor het maken van kunstmest.

Je zou zeggen dat met deze lonkende grondstoffenschaarste, we zuinig om zouden gaan met deze grondstoffen. Dat valt helaas tegen. De maatschappij in de meeste gemeenschappen op aarde is een wegwerpmaatschappij. Op dit moment is de wereldeconomie voor 8,6% circulair(2) en dit aandeel gaat achteruit.

De circulaire economie is een oplossingsrichting die ons leert om anders met grondstoffen om te gaan. In een circulaire economie gaan grondstoffen eindeloos mee en bestaat afval niet. Hiervoor zijn verschillende tactieken. Zo kun je minder grondstoffen gebruiken voor hetzelfde product. Ook kun je producten zo ontwerpen dat uit zo min mogelijk grondstoffen bestaan en gemakkelijk weer uit elkaar te halen zijn. Tenslotte kun je ervoor zorgen dat grondstoffen een tweede leven krijgen na hun eerste levensfase. Als organisatie kun je ervoor zorgen dat je vooral producten inkoopt waarvoor deze principes gelden.

Meer weten?

In de cursus 'Op weg naar een circulaire gemeente' krijg je meer achtergrond over het concept van de circulaire economie. Daarnaast krijg je concrete tips voor hoe je praktisch met het concept aan de slag kunt. Kijk hier voor meer informatie.

Bronnen

1 https://www.science.org.au/curious/earth-environment/how-many-people-can-earth-actually-support

2 https://www.circle-economy.com/news/our-world-is-now-only-8-6-circular

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter