Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Gerechtshof Den Haag doet uitspraak in hoger beroep klimaatzaak tegen Shell

Het gerechtshof te Den Haag zal dinsdag beslissen of een baanbrekende klimaatuitspraak tegen Shell gehandhaafd blijft. In 2021 beval de rechtbank het olie- en gasbedrijf om de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen. De rechtbank in Den Haag verplichtte Shell om zijn absolute CO₂-uitstoot tegen 2030 met 45% te reduceren ten opzichte van het niveau in 2019, inclusief de uitstoot die wordt veroorzaakt door het gebruik van Shell-producten.

11 november 2024

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Het gerechtshof in Den Haag kan de uitspraak volledig handhaven, verwerpen of aanpassen, bijvoorbeeld door de uitstoot veroorzaakt door Shell's klanten uit te sluiten. De uitspraak komt op het moment dat de COP29-klimaattop plaatsvindt in Bakoe, Azerbeidzjan. Ongeacht de uitkomst wordt verwacht dat het vonnis van dinsdag niet het einde van de zaak zal zijn, aangezien beide partijen in beroep kunnen gaan bij de Hoge Raad.

Shell heeft verklaard dat de uitspraak het bedrijf zou dwingen te krimpen zonder dat dit enig voordeel oplevert voor de strijd tegen klimaatverandering, omdat klanten simpelweg naar andere leveranciers zouden overstappen. Tijdens de hoorzittingen in hoger beroep eerder dit jaar voerde Shell aan dat alleen staten bedrijven kunnen verplichten om emissies te verminderen, niet de rechtbank.

Milieudefensie, die de zaak in 2019 samen met andere klimaatgroepen namens Nederlandse burgers aanspande, voelde zich gesteund door een recente uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waarin werd bevestigd dat klimaatverandering een mensenrechtenkwestie is.

In het oorspronkelijke vonnis oordeelden de rechters dat Shell’s klimaatbeleid "niet concreet en vol voorwaarden" was en dat het bedrijf het risico liep zijn verplichting om emissies te verminderen niet na te komen. De rechtbank beval Shell daarom om zijn absolute uitstoot te verlagen, terwijl de door Shell zelf gestelde intensiteitsdoelen het bedrijf in theorie nog steeds ruimte boden om zijn productie te vergroten.

Shell zegt nu goed op schema te liggen om aan de gerechtelijke opdracht te voldoen voor zijn eigen productie, waarbij de emissies vorig jaar 30% lager waren dan in 2016. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren activiteiten in hernieuwbare energie teruggeschroefd, maar is van plan tussen 2023 en 2025 $10-15 miljard te investeren in laag-koolstofenergie.

Eerder dit jaar verlaagde Shell de doelen voor de producten die het verkoopt, naar een reductie van 15-20% in netto koolstofintensiteit tegen 2030 ten opzichte van 2016, en liet het een eerder doel om de koolstofintensiteit met 45% te verminderen tegen 2035 vallen.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter