Menu

Zoek op
rubriek
Klimaatweb
0

Pleidooi: zoek naar alternatieven voor het Warmtefonds

Iedere woning in Nederland moet verduurzamen, willen we de klimaatdoelen voor 2030 halen. Dat is de ambitie van het kabinet. Hoewel verduurzamen noodzakelijk is, kan zo’n 15% van de huiseigenaren de transitie niet betalen. Zij kunnen tegen 0% rente een lening afsluiten bij het Warmtefonds. Vereniging Eigen Huis vindt dat te riskant en wil dat het kabinet naar alternatieven zoekt.

Vereniging Eigen Huis 22 juni 2022

Gebouwgebonden financierings- en ontzorgingsconcepten zijn mogelijke alternatieven. Daarbij wordt de verduurzamingsoplossing gekoppeld aan de woning (het gebouw) en niet aan de bezitter van deze woning. Mocht deze woning worden verkocht, dan gaan de verplichtingen die hierbij horen bij over op de nieuwe eigenaar. Voor deze en diverse andere alternatieven, is nu juridisch gezien geen ruimte.

Samen met Bouwend Nederland, Techniek Nederland, Nederlandse Vereniging Duurzame Energie, Stroomversnelling en de Consumentbond, roept de vereniging de ministers van Financiën, Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, Binnenlandse Zaken en Klimaat en Energie op om huiseigenaren met een kleine beurs niet op te zadelen met een gedwongen lening bij het Warmtefonds en alternatieve oplossingen juridisch mogelijk te maken.

Wat vindt Vereniging Eigen Huis

De vereniging vindt dat je huiseigenaren die financieel kwetsbaar zijn niet moet opzadelen met een lening, zelfs leningen tegen 0% rente. Hiervoor zou gekeken moeten worden naar alternatieven voor het Warmtefonds. De minister grijpt nu te makkelijk naar een lening, terwijl er wellicht andere mogelijkheden zijn die beter uitpakken voor financieel kwetsbare huiseigenaren.

Bijlage

Brief Vereniging Eigen Huis

Zie ook

Duurzaam wonen voor iedereen

Hybride warmtepomp de nieuwe standaard vanaf 2026

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter