Het ministerie van Klimaat en Groene Groei verkent of er voldoende uitvoeringskracht is om straks uitvoering te geven aan de warmtetransitie onder de beoogde wetgeving. Onlangs is daartoe het advies van verkenner Frank Rooijers naar de uitvoeringskracht van warmtebedrijven verschenen, getiteld ‘Verkenning warmtebedrijven; voldoende uitvoerignskracht voor doelstellingen warmtelevering’. Aanvullend op dit advies roept Energie Samen het ministerie op om ook naar uitvoeringskracht van bewoners zelf te kijken.
Lees hier het aanbod van Energie Samen .
Om te voorkomen dat de warmtetransitie vertraagd rondom de invoering van de nieuwe Warmtewet zijn er meer routes dan enkel het snel operationeel maken van de uitvoeringskracht van bestaande, commerciële warmtebedrijven. Energie Samen als branchecoöperatie van energiecoöperaties roept, namens onze 400 leden, op om ook de route via gemeenschappen te verkennen en mee te nemen in plannen. Klimaatverbond Nederland, Rabobank, Bouwhulpgroep, Triodos Bank en Buurtwarmte steunen deze oproep. De twee routes kunnen elkaar in het versterken, waarbij warmtegemeenschappen vraag naar, en vertrouwen in warmtenetten organiseren.
In de oproep van Energie Samen vragen wij, naast de adviezen van Frans Rooijers, aandacht voor de volgende vier punten in de verdere uitwerking van plannen van het ministerie:
Zorg dat mensen weer blij zijn met een warmteaansluiting en dat ze willen veranderen.
Zoek op aanvullende plekken naar uitvoeringskracht bij bewoners zelf.
Sta niet stil tijdens de huidige impasse, organiseer no-regrets om wijken en bewoners klaar te maken om te veranderen door nu al een buurtproces te starten.
Hou ruimte om op warmtekavels samen te werken met nieuwe, lokale spelers zoals warmtegemeenschappen.
In onze oproep, die je hier kunt lezen, wijden we verder uit over de inhoud van deze punten.
Het wetsvoorstel collectieve warmte dat nu voorligt bij de kamer geeft een goede positie voor de gemeenschap, benut deze uitvoeringspotentie dan ook! Een warmtegemeenschap kent unieke eigenschappen t.a.v. publieke en commerciele warmtebedrijven:
De gemeenschap organiseert zich zonder winstoogmerk rondom de gezamenlijke behoefte.
De gemeenschap organiseert zich zonder winstoogmerk rondom de gezamenlijke behoefte.
Via de gemeenschap kan vraag naar warmte ontstaan en welwillendheid voor verandering (dit verlaagt het vollooprisico aanzienlijk).
De gemeenschap denkt integraal en kijkt daarom verder dan warmte ook naar elektriciteit ( netbewust inpassen), naar koeling, en naar andere thema’s zoals leefbaarheid en klimaatadaptatie in de wijk. Dat geeft meer kwaliteit aan het proces en ook dat vergroot de acceptatie voor verandering.
De gemeenschap heeft een andere blik op warmtebronnen, zij zoekt lokaal (lage temperatuur) en in gezamenlijk beheer.
Een gemeenschap kan bij warmtenet projecten goed samenwerken met andere stakeholders in de warmtetransitie
Bron: Energie Samen