Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Betaalbare waterstofbatterij voor energieopslag?

Inderdaad: het is een batterij maar dan met grondstoffen die in grote hoeveelheden beschikbaar zijn en niet duur zijn. Het gaat om de waterstofbromide-flowbatterij. Al geruime tijd werkt het in Arnhem gevestigde bedrijf Elestor aan de ontwikkeling van de waterstofbromide-flowbatterij. Gemakshalve noemen we die even waterstofbatterij. Wiebrand Kout startte het bedrijf in 2014 om de technologie achter deze batterij tot wasdom te brengen. Dat is gelukt, want met een Publieksprijs van de Kamer van Koophandel en een patent verder kun je stellen dat deze waterstofbatterij potentie wordt toegedicht.

H2Platform 1 september 2022

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

Productierijpe waterstofbatterij?

Elestor telt inmiddels tientallen medewerkers die dag in, dag uit bezig zijn met het productierijp krijgen van de batterij. Volgens Elestor is alle technologie nu klaar om de eerste grote waterstofbromide-flowbatterij te maken met een capaciteit van 500 kW. Het plan is dat Elestor over enkele jaren een gigafabriek kan starten voor productie op grote schaal. Een belangrijke stap in deze missie is een recent gesloten deal met een consortium onder leiding van de Noorse energiemaatschappij Equinor. Het betreft een investering van 30 miljoen euro.

Lage kosten voor grondstoffen

Deze waterstofbatterij is met name interessant door de lage kosten van de grondstoffen. Lithium en kobalt voor de huidige generatie batterijen behoren tot de zeldzame grondstoffen. Die zijn eindig. Elestor stelt dat waterstof en broom oneindig beschikbaar zijn, omdat die in zeewater voorkomen.

Interessant voor opslag wind- en zonne-energie

De beoogde batterij is dus goedkoper te maken en ook schaalbaar naar hoge capaciteiten. De technologie is interessant voor opslag van zonne- en windenergie. Die is trouwens ook om te zetten via elektrolyse in waterstof en daarop zijn momenteel ook veel projecten gericht.

Waterstoftoepassingen

Waterstof in een batterij kan een oplossing zijn om de stroom direct te bufferen voor later gebruik. Naast stroomopslag is de productie van groene waterstof van belang voor tal van industriële toepassingen, zoals bij de staalproductie of in de (petro)chemie. De waterstofbatterij is in die zin een aanvulling op en het daarmee op grotere schaal benutten van groene energie tegen zo laag mogelijke kosten.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter