Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Versnellers en vertragers warmtenetten in beeld

Negen teams hebben vorig jaar op 9 november de handen ineengeslagen tijdens ‘Crack the Process’. Het doel was om een planning te maken voor een ontwikkeltraject voor een warmtenet in één jaar! Het resultaat is onlangs gepubliceerd: een overzicht van de vertragers en versnellers in het proces, en een overzicht van besluiten die je als samenwerkingsverband neemt om een warmtenet te kunnen realiseren.

Energie Samen 27 maart 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

De warmte-initiatieven Warm Heeg, Grunneger Power en Ketelhuis WG brachten samen met de gemeente en andere partners hun trajecten in. Een briljante manier om terug te kijken en te leren hoe we de ontwikkeling van warmtenetten versnellen.

Energiegemeenschappen als versneller

Energie Samen nam deel aan de organisatie en begeleiding van Crack the Process’ en ook aan het panel van Crack the Process in het webinar van 20 maart. Wat viel ons op? Energiegemeenschappen, zijn een belangrijke versneller om collectieve warmtenetten te ontwikkelen. Als onderdeel van een samenwerkingsverband, brengen zij versnelling met hun gedrevenheid, kennis en competenties!

Weten wie de besluiten kan nemen

Echter, wat de komst van een warmtenet dan weer vertraagt is als de positie van een energiegemeenschap te lang onduidelijk blijft. Het is een belangrijke versneller om in het samenwerkingsverband tot duidelijke rol- en taakverdeling te komen, en te weten wie welke besluiten kan nemen. Is dat helder en zijn er duidelijke afspraken? Dan kan je stappen zetten met elkaar.

Juridische kaders en financieringen moeten beter geregeld

Voor de ontwikkeling van warmtenetten blijven financiële en juridische aspecten de groei remmen: Projecten die stilvallen doordat er geen financiering is voor de volgende fase, onzekerheden over de toekenning van subsidies en vergunning en aanbestedingsprocedures die wel een jaar duren. Voor onze koplopers een welbekend verhaal: juridische kaders en financieringen moeten beter geregeld worden, zodat ook wij als energiegemeenschappen de komst van warmtenetten kunnen blijven versnellen.

Blijven samenwerken

We blijven met de samenwerkingspartners van Crack the Process samenwerken. We hebben onze ambitie om 1000 warmtenetten te ontwikkelen per 2030 gedeeld. De samenwerking in Crack the Process helpt daarbij. Met verschillende partijen kennis bij elkaar brengen om het ontwikkeltraject van warmtenetten te ontsluiten.

De ervaringen die we opdoen publiceren we op onze Energie Samen Academie. De broedplek van kennis en praktijkervaring in de coöperatieve beweging. Dat is de plek waar we het ontwikkeltraject van warmtenetten gaan ontsluiten, zodat overal in Nederland energiegemeenschappen hun warmtevraag kunnen verduurzamen.

Met dank aan de samenwerking met Uptempo!, Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW), Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en WarmingUP

Bijlage

Visualisatie crack the process

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter