Menu

Filter op
content
PONT Klimaat

0

Windpark Hollandse Kust Noord investeert in innovaties

Op 20 december 2023 is het windpark Hollandse Kust Noord operationeel geworden. De overdrachtsfase kan nu van start. Het park is van Crosswind – een samenwerking van Shell en Eneco – en bestaat uit 69 windturbines met elk een vermogen van 11 MW en ligt op 18,5 kilometer voor de kust van Egmond aan Zee.

NWEA 21 december 2023

Nieuws-persbericht

Nieuws-persbericht

CrossWind heeft met Hollandse Kust Noord een subsidievrij windpark gebouwd dat naar verwachting minimaal 3,3 TWh aan elektriciteit voor de Nederlandse kust zal produceren. Dit komt overeen met 2,8 procent van de nationale elektriciteitsbehoefte. Samen met andere windparken op zee, waaronder Borssele en Hollandse Kust Zuid, wordt momenteel in 15,8 procent van de Nederlandse elektriciteitsbehoefte voorzien.

Investeren in innovaties

Offshore windprojecten produceren niet continu elektriciteit. Het in evenwicht brengen van deze dalen en pieken en het integreren van deze elektriciteit in het nationale energiesysteem vereist nieuwe technologieen. Daarom investeert Crosswind in vijf innovaties, die eventueel in toekomstige windparken op grote schaal kunnen worden toegepast.

  1. Intelligente windturbines: Crosswind onderzoekt een reeks technologieen die windturbines in verschillende omstandigheden kunnen helpen. Met behulp van realtime gegevens kunnen intelligente windturbines binnen enkele seconden reageren op veranderende omstandigheden en helpen ze de stabiliteit over het energienetwerk te behouden.

  2. Het wake-effect aanpakken: Het ‘kielzog-effect’ beschrijft hoe de wind kan vertragen na het raken van een turbine, met gevolgen voor de andere turbines die verder weg liggen. Crosswind zoekt naar manieren om realtime data te gebruiken om dit over het gehele windpark te verminderen.

  3. Drijvende zonne-energie: Hoe zit het momenten waarop er simpelweg niet genoeg wind is om een turbine te laten draaien? Crosswind experimenteert met drijvende zonnepanelen die naast de windturbines kunnen staan en kunnen helpen om meer consistentie energie te leveren.

  4. Energieopslag: Hoe kun je overtollige energie opslaan in tijden van weinig vraagt om deze te leveren in tijden van hoge vraag? Crosswind onderzoekt energieopslag-oplossingen van batterijen en zelfs een waterstoffabriek op locatie, die waterstof produceert en opslaat en de waterstroom kan omzetten wanneer dat nodig is.

  5. Onderzoek en integratie: Crosswind kijkt naar de mogelijkheden om bovenstaande innovaties te integreren in het windpark Hollandse Kust Noord.

Artikel delen

Reacties

Laat een reactie achter